Címlap Hírek Szintvizsgát tettek a diákok

Szintvizsgát tettek a diákok

 

A Március 15. Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, a Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve szintvizsgát szervezett a festő és a pincér szakon tanuló diákok részére.

Ez a fajta megmérettetés nem szokatlan tanulóknak, hiszen a festő szakosok, immár ötödik ízben bizonyíthatták tudásukat. A vizsga mikéntjéről Laczik Rudolf igazgatóhelyettes számolt be.

- A szintvizsgát a Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére hoztuk be a tanrendbe, mégpedig két szakiránynál, a festő és pincérképzésnél. Mindkét szak képzési ideje három év, ezért félidőben, vagyis másfél év után kell a diákoknak egy úgynevezett kisméretű gyakorlati szakmai vizsgát tenniük. Ez a próbatétel kötelező a tanulóink számára, sőt aki nem tud megfelelően számot adni gyakorlati tudásáról, annak meg kell ismételnie a szintvizsgát, ugyanis ennek teljesítése nélkül, nem mehet majd szakvizsgára – mondta az igazgatóhelyettes, majd beszámolt arról, hogy szerencsére a diákok komolyan veszik a megmérettetést.

- Nem vagyunk már gyakorlatlanok a vizsgáztatásban, hiszen a festőknél ötödik, a pincéreknél második alkalommal történik a számonkérés. A diákok komolyan veszik a felkészülést, mi pedig minden segítséget megadunk nekik ahhoz, hogy remek teljesítményre sarkalljuk őket.  A feladatok összeállításánál pedig figyelünk arra, hogy olyan tudást szerezzenek meg a tanulók, ami későbbiekben, akár a munkájukban is nagy hasznukra lesz- avatott be az igazgatóhelyettes.

 

 

Akik pedig nem akarnak mindjárt munkába állni, az iskola lehetőséget biztosít a továbbtanulásukra.

-         A szakmai képzésekről kikerülő diákok közül sokan itt maradnak az iskolánkban és megszerzik az érettségit is. Közülük többen mennek felsőoktatási intézménybe. Évek óta jó kapcsolatunk van a Károly Róbert Főiskolával, gyakran tartanak nálunk előadásokat. Így ők is próbálják arra ösztönözni a tanulókat, hogy továbblépjenek. A pincérek tekintetében még ez irányú tapasztalattal nem rendelkezünk, hiszen viszonylag friss képzésről beszélünk. Az első pincér szakmunkásvizsga az idén lesz.  A kamara megtesz mindent, hogy felderítse a térséget hiányszakmák tekintetében, így azok a tanulók, akik a szakvizsgát követően dolgozni mennének, nagyobb eséllyel találnak munkahelyet. A festő szakirány például évek óta kiemelt szakképzési forma, ami azt jelenti, hogy állami forrásból ösztöndíjat kapnak a tanulók. A pincér szak jelenleg támogatott szakképzésnek minősül, ők nem kapnak ösztöndíjat. Ennek ellenére jó döntés volt, hogy az iskola indított pincérképzést, mert nagy érdeklődés van rá - tette hozzá Laczik Rudolf.

Napelemes rendszer kialakítása

Lőrinci városban

PRAXISKÖZÖSSÉG LÉTREHOZÁSA A SELYPI MEDENCÉBEN

 

HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE

A Lőrinci Napsugár Óvoda és Bölcsőde

Rákóczi utcai óvodai telephelyének

Infrastrukturális fejlesztése

Zöldelő városunk I.

Zöldelő városunk II.

Közösségi piac épület korszerűsítése,

fedett és nyitott piactér építése Lőrinciben

Szociális ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény

energetikai korszerűsítése Lőrinciben

Lőrinci Városi Könyvtár és Művelődési Ház

Projektek

Ki olvas minket

Oldalainkat 965 vendég böngészi
mystat