Címlap Hírek TÁJÉKOZTATÓ az „új KATA”-ról

TÁJÉKOZTATÓ az „új KATA”-ról

Az Országgyűlés elfogadta az „új KATA” törvényt, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvényt, ezzel egyidejűleg 2022. szeptember 1-jétől fontos változások lépnek életbe, melyek a helyi iparűzési adózást is érintik.

Az „új KATA” szeptember elején hatályba lépő szabályai szerint a változásról szóló nyilatkozatot legkésőbb 2022. szeptember 25-ig kellett benyújtani az állami adó- és vámhatósághoz (NAV).

Az „új KATA”-ba jelentkezőknek - a NAV-hoz történő bejelentés mellett -, amennyiben az önkormányzati adóhatóságnál is a KATA adózási módot szeretnék választani, egy egyszeri bejelentést kell tenniük, melynek beadási határideje 2022. október 15. napja.

2022. szeptember 1-jétől az önkormányzatnáltörténő KATA adózási mód választása esetében („új KATA”) ennek szándékát a „Bejelentkezés, változás-bejelentés iparűzési adóban, idegenforgalmi adóban” c. űrlapon, az E-önkormányzat portálon (https://ohp.asp.lgov.hu/nyitolap) keresztül, elektronikusan kell megtenni.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy nem elegendő a NAV felé történő bejelentés, hanem külön be kell jelenteni az önkormányzat felé is, amennyiben a helyi iparűzési adóban is a KATA adózást kívánja választani az adózó. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/B. § (9) bekezdésében foglaltak szerint „A (3) bekezdés szerinti adóalap-megállapítás választását a vállalkozó - az adóhatóság által rendszeresített - bejelentkezési, bejelentési, bevallási nyomtatványon, a kisadózó vállalkozók tételes adójának hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül vagy február 15-ig jelenti be az adóhatóság számára. A vállalkozó e döntése a teljes adóévre vonatkozik és az adóév február 15-ig jelentheti be, hogy az adó alapját nem a (3) bekezdésben foglaltak szerint kívánja megállapítani. A bejelentkezési, bejelentési, bevallási nyomtatvány végrehajtható okiratnak minősül.

Akik nem tudnak az „új KATA”-ba belépni, őket nem terheli sem adatbejelentési, sem bevallási kötelezettség az önkormányzat felé.

A „régi KATA” a 2022. évi XIII. törvény alapján 2022. augusztus 31. napjával megszüntetésre került. Ebből következően - a törvény erejénél fogva - megszűnik a „régi KATA”-s adózókra vonatkozó egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítási módszer.

Önkormányzati adóhatóságunk a számítógépes rendszerében hivatalból, központilag lezárta az adózási módot és az időarányos adórészt is hivatalból törlésre került, ezért külön bejelentési kötelezettség nem terheli az adózót.

Abban az esetben, ha az adózó önkormányzati rendelet szerinti adómentességet kíván igénybe venni, úgy 2023. január 15-ig nyújthat be - NAV-on keresztül - adóbevallást (22HIPAK nyomtatványon).

 

Lőrinci, 2022. október 11.


Napelemes rendszer kialakítása

Lőrinci városban

PRAXISKÖZÖSSÉG LÉTREHOZÁSA A SELYPI MEDENCÉBEN

 

HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE

A Lőrinci Napsugár Óvoda és Bölcsőde

Rákóczi utcai óvodai telephelyének

Infrastrukturális fejlesztése

Zöldelő városunk I.

Zöldelő városunk II.

Közösségi piac épület korszerűsítése,

fedett és nyitott piactér építése Lőrinciben

Szociális ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény

energetikai korszerűsítése Lőrinciben

Lőrinci Városi Könyvtár és Művelődési Ház

Projektek

Ki olvas minket

Oldalainkat 46 vendég böngészi
mystat